Güneş Enerjisi Nerelerde Kullanılabilir?

Güneş Enerjisi Nerelerde Kullanılabilir?
Güneş enerjisinin kulanım alanları oldukça yaygındır. Doğal ve yenilenebilir özelliği bulunan güneş enerjisine yönelik teşvikler de bu alandaki yatırımların artmasına destek oluyor. Peki güneş enerjisi nerelerde kullanılabilir? İşte tüm detaylar…
 

1. Elektrik üretimi

Güneş enerjisinin temel kullanım alanı elektrik üretimidir. Modern cihazların çalışmasında oldukça önemli yere sahip olan elektriğin ücretsiz kullanılmasını sağlar. Ayrıca kurulan elektrik sistemindeki fazla elektriğin şebekeye satışı sayesinde gelir kazanmanın da bir yolu. Elektrikli araçların ortaya çıkması ile birlikte kurulması planlanan şarj istasyonlarında da güneş enerjisi panellerinden yararlanmak mümkündür.
 

2. Tarımsal sulama

Tarımsal faaliyetlerde sulama sistemlerinin yeri ve önemi büyük. Bu sistemlerin fosil yakıtlar yerine daha doğal enerji kaynakları ile çalıştırılması maliyetler açısından önemlidir. Ayrıca tarım alanlarının zehirli gazlardan arındırılması açısından da elzem. Bu bakımdan tarımsal sulama sistemlerinin güneş santralleri ile çalıştırılması gerekir.
 

3. Solar aydınlatma sistemleri

Bugün pek çok noktada karşımıza çıkan aydınlatma sistemleri, güneş panelleri ile desteklenerek daha verimli bir aydınlatma sistemine dönüşmekte. Ayrıca sadece aydınlatma amacıyla değil trafik sinyal lambaları gibi elektrik şebekesine bağlı tüm sistemler için de solar panellerin kullanımı mümkündür.
 

4. Karavanlar

Giderek popüler hale gelmeye başlayan karavan tatili veya karavan yaşamında en önemli problemlerden biri elektrik üretimidir. Bunun sağlaması noktasında mobil solar sistemler, en iyi çözüm ve elverişli yoldur. Depolama sistemleri ile birlikte kurulumu yapılan solar sistemle karavan için ihtiyaç duyulan aydınlatma, elektronik eşyaların çalıştırılması gibi ihtiyaçlar giderilebilir.
 

5. Su ısıtma çözümleri

Bugün birçok yaşam alanında sıcak su önemli bir ihtiyaç. Bu ihtiyacın karşılanması noktasında önemli bir enerji tüketimi söz konusu. Bunu azaltmanın yoluysa sıcak su için harcanan elektriğin doğal kaynaklardan sağlanmasıdır. Çatıya kurulacak güneş paneli sistemi ile yaşam alanlarındaki sıcak su ihtiyacının tümü güneş enerjisinin ürettiği elektrikle elde edilebilir.
 

6. Şarj istasyonları

Telefon şarj platformlarının yanı sıra giderek yaygınlaşması beklenilen araç şarj istasyonları için güneş paneli sistemlerinin kullanımı büyük avantajlar sağlar. Hem şarj maliyetinin düşürülmesi hem de yatırımcının daha fazla gelir elde etmesi noktasında güneş paneli destekli şarj istasyonları önemli bir gelir imkan yaratıyor.
 

Güneş enerjisi sanayi alanında kullanılır mı?

OSB veya OSB dışı yerlerde de güneş paneli kullanımları yaygındır. Sanayi kurumlarının elektriğe olan ihtiyacının karşılanması noktasında güneş paneli sistemleri kullanımı enerji üretim maliyetlerini en aza indirir. Böylece sanayiciye önemli ölçüde karlılık sağlar. Ayrıca GES yatırımları 4.bölge yatırımı olarak değerlendirildiği için birçok devlet teşviklerinden yararlanmak da mümkün olmaktadır.
 

Güneş enerjisi maliyeti hakkında bilgi

Güneş enerjisi maliyetini birçok değişken etkiliyor. Seçilecek panelin türü ve kurulacak alanın ihtiyacına göre panel sayısı maliyeti en fazla etkileyen iki faktör. Ancak GES maliyeti ne olursa olsun sistemin kendini amorti etmesi 2 ila 5 sene içerisinde gerçekleşiyor. Şebekeye bağlı noktalarda kurulan sistemlerde fazla üretimin şebekeye satılması da kısa sürede önemli gelirler elde edilmesinde etkilidir.
 
 
 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.