Elektrik Faturaları Nasıl Hesaplanıyor? 1 kw Kaç TL?

12-02-2022 17:26
Elektrik Faturaları Nasıl Hesaplanıyor? 1 kw Kaç TL?

Aydınlatma, ısınma, soğutma, bilgisayar ve telefon derken dünden çok daha fazla enerji tüketen gereçler var ve bu durumun en büyük dezavantajı enerji fiyatlarındaki yükselişle ortaya çıkıyor. Özelikle son dönemde enerji krizleri, küresel ölçekte fiyatı yükselen enerji kaynakları nedeniyle mesken ve sanayiye verilen enerjinin de fiyatında yükselme kaçınılmaz hale geldi. Üstelik kur baskısıyla yükselen enerji maliyetlerinin etkisini çok daha fazla hisseder hale geldik.

Son düzenleme ile elektrik faturalarına bir ayarlama yapıldı ve ilk kademe kullanım limiti 150’den 210 kWh olarak güncellendi.

Peki bunun anlamı ne? Elektrik faturası hesaplamaya etkisi nedir?

1 kw elektrik tüketimi kaç TL?

Elektrik faturası nasıl hesaplanır konusunda ilk bilmeniz gereken konu tüketim bedelleri. Yeni düzenleme ile 210 kWh üzerinde elektrik tüketimi yapan hane ve meskenlerin elektrik faturaları, düşük birim bedelleri üzerinden hesap ediliyor. Dolayısıyla tükettiğiniz enerji 210 kWh aşağısındaysa ödemeniz gereken birim fiyatı mesken için 1,34 TL, işyerleri içinse 1,89 TL’dir. 210 kWh tüketimini aşmanız halindeyse uygulanan birim fiyat bedeli, 2,06 TL. Yüksek faturaları engellemenin yolu enerji tüketiminizi kontrol altında tutmanız ve ilk kademe tüketim sınırını aşmamanız. Ayrıca elektrik faturası hesap edilirken başka kalemlerin de fatura bedeline yansıdığını unutmamalısınız.

Bunlar arasında yer alan bedeller şöyle:

-        Dağıtım bedeli: kWh başına 0,32 TL.

-        Enerji tüketim vergisi: Toplam tüketilen enerji miktarının yüzde 5’ine denk gelir.

-        Enerji fonu: Yine enerji bedeli üzerinden hesap edilen bir bedel. Yüzde 0,7 oranında faturaya yansıtılır.

-        Son olarak ortaya çıkan toplam bedel üzerinden hesap edilen yüzde 18’lik KDV oranı. Tüm bunlar, toplam ödemeniz gereken fatura bedelini ortaya çıkmasını sağlar.

Elektrik Faturanızı 210 kWh Altında Nasıl Tutabilirsiniz?

Elektrik faturanızın yüksek gelmesini önlemenizin yolu tüketiminizi kontrol altına almanız. Böylece 210 kWh altında kalan bir tüketimle birim maliyeti 1,34 TL üzerinden faturanızın hesap edilmesini sağlayabilirsiniz.

Bunun için yapmanız gerekenler şöyle:

Elektriği harcadığınız zamana dikkat edin:

Elektrik tüketiminde tek ve çok zamanlı tüketim modeli işleniyor. Tek zamanlı tüketimde sabit bir birim fiyatı söz konusuyken, çok zamanlı tüketimdeyse farklı birim maliyetleri üzerinden değerlendiriliyor. Meskenlerin çoğu tek zamanlı tarife üzerinden değerlendirilir.

Çok zamanlı tarifede sabah saatlerindeki elektrik tüketimleri çok daha uygun fiyata sahipken, 17 ile 22 arası en pahalı olduğu zaman dilimidir. Dolayısıyla enerjiyi en çok tükettiğiniz zamanı belirlemeniz hangi tarifenin sizin için avantajlı olacağını ortaya çıkarır. Mesela 17 ile 22 arası evde yoksanız veya elektrik tüketimi daha azsa çoklu tarifeye geçiş için tedarikçinizle anlaşabilirsiniz.

Elektrik tüketiminizi yüzde 2 gibi bir oranla azaltmanın bir sırrı da elektrikli aletleri stand by denilen konumda tutmamak. Kapalı ancak fişe takılı cihazların az da olsa elektrik tüketimi sağladığını unutmamalısınız.

En önemli tasarruf kalemlerinden biri de ampuller. LED ampul kullanımı sayesinde yüzde 20’lik bir tasarruf elde etmek mümkün. Ancak LED ampulün gerçekten tasarruflu ampul olduğundan emin olmalısınız.


Evinizin yalıtıma sahip olması yazın soğutma kışın da ısıtma konusunda çok büyük tasarruflara imza atmanızı sağlayıcı bir özelliktir.

Buzdolabınızın sıcaklığını 3 ila 7 derece arasında tutmalısınız.
Ayrıca hava almasını sağlamak açısından duvarla arasında mesafe bırakmayı da unutmamalısınız. Bununla birlikte buzdolabının enerji tüketimini azaltmak için filtrelerini temizleyebilirsiniz.

Off Grid sistemleri ile kendi elektriğinizi üretmeniz de yüksek enerji bedellerinden korunmanın en iyi yolu.

Üstelik bunu yaparken şebeke hattından çıkmanıza ve hayat standartlarınızı değiştirmenize de gerek yok.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.