Off Grid (Akülü) Sistemler Nedir? Kendi Elektriğinizi Nasıl Üretirsiniz?

12-02-2022 17:07
Off Grid (Akülü) Sistemler Nedir? Kendi Elektriğinizi Nasıl Üretirsiniz?

Off Grid sistem ile kendi enerjinizi kendiniz üretin!

Enerji tüketimi hayatın olmazsa olmazı haline dönüştü. Elektrik, doğalgaz ve su… Bunlara olan ihtiyacın karşılanmasında şebekeye bağlı olmak gerekiyor. Ancak son zamanlarda çok daha popüler hale dönüşen ve artan enerji maliyetleri nedeniyle "kendi enerjini kendin üret” ilkesi çok daha cazip bir hale geldi.

Özellikle şebekeden uzak bölgelerde veya şebekeden elektrik almakla birlikte, kendi enerjisini de üretmeyi düşünenlerin tercih ettiği bir sistem var: Off Grid veya akülü enerji modeli. Bu model sayesinde şebekeden bağımsız enerji elde etmeniz mümkün. Ayrıca sistem çevre dostu ve fosil yakıta karşı en temiz alternatiflerden biri.

Peki Off Grid sistem nedir, ne değildir, nasıl kurulur? Detaylar yazı dizimizde.

Off Grid Sistem Nedir?

Off Grid, sistemlerin tercih edildiği alanların başında dağ evleri, yayladaki meskenler, karavan ve yat gibi araçlar var. Şebekeden bağımsız sistemin öne çıkan yönü enerji maliyetlerini en aza indirmesi. Kurumlum maliyeti dışında enerji üretmeniz için herhangi bir maliyet oluşmaz ve bu durum doğada serbest olarak bulunan kaynaklardan en iyi şekilde yararlanmanızı sağlar. Off Grid sistem, hemen her ihtiyaca uygun olarak kurulabilen bir model. İster bir karavan ister lüks bir villanın enerji ihtiyacını karşılamak üzere planlanabilir. Sistem verimliliğini sağlayan en önemli konuysa güneş panelleri.

Gerçekten güneş enerjisini en iyi şekilde emen ve enerjiye dönüştürme konusunda işlevsel niteliğe sahip birinci sınıf panellerin kullanımı sistemin daha fazla avantajlı hale gelemsini sağlar. Özellikle güneşin çok yoğun olduğu Akdeniz bölgesi gibi yoğun güneşli alanlarda enerji depolama katsayısı diğer bölgelere oranla yüksek. Bu da elde edilen enerjinin elektriğe, ısınma veya soğutmada daha nitelikli kullanımı anlamına geliyor.

Off Grid Sistem Nasıl Kurulur?

Off Grid sistem kurulumu öncesi yapılan keşifler ve incelemelerle ihtiyaca yönelik en iyi sistemin kurulumu planlanabilir. Özellikle kurulumun temel noktası ihtiyacı karşılayabilecek bir sistemin çalıştırılması. Bunun için ilgili mesken veya uygulama yılacak aracın yapının içerisindeki enerji tüketen aletler, bunların ne kadar çalıştırılacağı gibi ince detayların hesap edilmesi ile işe başlanması gerekir. Bununla birlikte bölgenin konumuna göre panellerin en uygun yerleştirilmesi gereken noktanın tespiti de önemli aşamalardan biri. Tüm bunlar uzman mühendis ve tekniker ekip tarafından tespit edilip, planlanır ve projenin uygulama aşamasına geçilir. Bu süreçte Off Grid sistemin sahip olması gereken 4 birleşen kurulur:

-        Güneş panelleri

-        Şarj regülatörü

-        İnverter

-        Aküler

Akıllı sistemlerde regülatör ve inverter bir arada sunulan bir model haline geldi. Böylece daha fonksiyonel bir sistemin kurulumu mümkün. Ayrıca akülerin boyutları da tamamen ihtiyaca yönelik hesap edilir. Böylece gereksiz yer kaplamasının önüne geçilmiş olur. Akülere alternatif olarak lityum pillerle de depolama yapma imkanı söz konusu.

Neden Off Grid Sistemi Tercih Etmelisiniz?

Şebeke dışı sistemi tercih etmenizi tetikleyecek birden fazla neden var. En önemlisiyse gelecekte yaşanacak enerji krizlerine karşı bir tedbir ve yükselen enerji maliyetlerine karşı bütçenizi koruma.

Bunların yanı sıra fosil yakıt kullanımını azaltmak. Bu da çevrecilerin oldukça dikkat ettiği bir konu. Hem şebeke hem de kendi elektriğinizden yararlanarak enerji maliyetlerinizi büyük ölçüde kontrol altına almanız da mümkün. İnsanların en çok dikkat ettiği konu da bu: maliyetleri en aza indirmek.

Bunun için Off Grid sistem kurulumu maliyeti bir kereliğine ödemeniz ve enerji üretiminden elde ettiğiniz tasarrufla kara geçmeniz oldukça kolay.

 

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.