Yenilenebilir Enerji Ne Demektir?

Yenilenebilir Enerji Ne Demektir?
Yenilenebilir enerjiler, son döneminde en çok araştırılan ve yatırım yapılan kavramı. Özellikle fosil yakıtlardan kaynaklı iklimsel değişimlerin getirdiği olumsuz sonuçlar, yenilebilir kaynakların önemini daha da artırıyor. Bu kapsamda global düzeyde anlaşma ve işbirlikleri ile ülkelerin yenilenebilir enerjiyi teşvik etmeleri, desteklemeleri ve yaygınlaştırmalarına yönelik çalışmalara önem vermesi isteniyor.
 
Peki yenilebilir enerji nedir, neden buna ihtiyacımız var?
 
Yenilebilir Enerji Ne Demek? Neden İhtiyacımız Var?
Doğal bir kaynak olması nedeniyle tükenme riski bulunmayan her enerji, yenilebilir özelliğe sahip. Bu kimi yerde jeotermal sular olurken, kimi yerde rüzgar ve güneş şeklinde karşımıza çıkıyor.
 
Elbette yenilebilir kaynakların sınırları bunlarla çevrili değil. Yeni yapılan çalışmalarla birlikte denizdeki dalgalardan elde edilen enerji kaynakları, hatta ağaçlardan elde edilen yenilebilir enerjiler henüz yaygınlaşmasa da üzerinde çalışma yapılan enerji türleri.
 
Fosil yakıtların tükenme riskinin yanı sıra, bu yakıtların emisyon salınım oranını yükseltmesi bir an önce yenilebilir kaynaklara olan ihtiyacı artırıyor.
 
Yapılan araştırmalara göre 2065 yılına kadar fosil yakıttan dolayı bugün kullanılan pek çok bitkiye erişmenin mümkün olmayacağı düşünülüyor. Bu durum hayvanlar için de geçerlidir.
 
Yenilenebilir Enerji Türleri Hakkında Bilgi
Fosil yakıtlardan uzaklaşmak için birden fazla yenilenebilir enerji çalışmaları var. Bunların arasında güneş ve rüzgar ön plana çıkan enerji kaynakları arasında. Ancak ülke ve bölgeye göre değişkenlik arz eden farklı sistemler de mevcut. Hidroelektrik santralleri bunlardan biri.
 
Su gücünden yararlanılarak enerji elde edilmesine dayanır. Ülkemizin yüksek kesimlerindeki akarsu havzalarında kurulan hidroelektrik santralleri bunlara örnek. Ayrıca bu sistemin hem rezervuarlı hem de rezervuarsız iki türü var. HES denilen rezervuarsız sistemlerle dik bir yamaçtan akan akarsudan enerji elde edilmesi sağlanır.
 
Hidrojen ve gelgit enerjileri, yine ülkemizde öne çıkan jeotermal kaynaklardan elde edilen enerjileri de yenilenebilir kaynaklar arasında saymak mümkün. Bunların yanı sıra son zamanlarda yapılan çalışmalarla biokütle enerjileri de fosil yakıta alternatif olarak üzerinde çalışan enerji kaynakları arasında. Ancak yenilebilir enerjinin yaygınlaştırılması için maliyetlerinin düşük olması ve herkes tarafından kullanılabilir olması önemli bir kriter. Bu nedenle rüzgar, güneş gibi kaynaklardan elde edilenler çok daha ön plana çıkmıştır.
 
Güneşten Elektrik Nasıl Elde Edilir?
Şu an için yenilebilir enerji denilince akla ilk gelen güneş enerjisi. Özellikle dönenceler arasında ülkeler için güneş enerjisinin önemi büyük. Bu bölgelerdeki ülkelerin yaz ve kış güneşi enerji üretebilecek açıda almaları, solar panellerinin önemini artıran bir faktördür. Solar paneller üzerindeki hücreler sayesinde statik enerjinin dinamik enerjiye çevrilerek şebekeye aktarımı mümkün hale gelmiştir. Bu sistemin en önemli parçası panellerken, dönüştürücü gibi cihazlar ve akü gibi depolama birimleri ile güneşten elde edilen enerjinin kullanılmak üzere depolanması mümkün hale gelmiştir.
 
Güneş Işınları ile Elektrik Arasındaki İlişki Nedir?
Güneş enerjisinin yaydığı fotonların emilimine dayanan güneş enerjisi sistemi, ışınları dönüştürücü yardımıyla kullanılabilecek hale getirir. Böylece ev veya işyerlerindeki enerji ihtiyacını karşılayan elektrik üretimi gerçekleşir. Bu sistem, şebeke içine entegre edilebileceği gibi, şebekeden uzak dağ köyleri gibi yerlerde de şebeke dışı sistemle çalıştırılır. Ayrıca sistemin mobil versiyonları da söz konusudur. Yat ve paravan gibi araçların üzerine de kurulumu gerçekleşebilir.
 
Böylece güneşin görüldüğü her vakitte panelin enerji üretmesi mümkün hale gelir. Şebeke içine bağlı sistemde, panel büyüklüğüne göre artan enerjinin şebeke sağlayıcısına satılması ile para kazanmak da mümkündür.

Detaylı Bilgi İçin
Bize Ulaşın.



IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.