Solar Sistemler Kış Aylarında Kullanılır mı?

Solar Sistemler Kış Aylarında Kullanılır mı?
Güneş enerjisi, yenilenebilir kaynaklar içerisinde en önemli ve en yaygın kullanım alanı olan enerji türü. Ancak yanlış bir algı olarak güneş panellerinin sadece yazın çalıştığı kışınsa çalışmadığı yönünde bir algı var. Bu algıya sebebiyet veren nokta, panellerin ısıyı enerjiye dönüştürdüğü yanlış bilgisidir. Güneş panelleri, ısıyı değil güneşten gelen UV ışınlarını enerjiye çevirir. Dolayısıyla UV ışınları hem yazın hem de kışın dünyamıza düzenli olarak geldiğinden dolayı paneller kışın da elektrik üretmeye devam eder.
 

Yaz ve kış arası elektrik üretiminde fark var mı?

Güneş panelleri ile alakalı sorulması gereken doğru soru budur: Yazın mı kışın mı elektrik üretim verimliliği daha yüksek? Elbette bu sorunun cevabı tartışmasız yazındır. Çünkü yaz mevsiminde güneşli gün sayısı çok daha yüksek, güneş ışınlarının açısı daha dik ve gündüzler daha uzun bir şekilde yaşanır. Kışınsa gündüzler kısa, geceler uzundur. Ayrıca güneşli gün sayısında azalma olur. Yağmur, bulutlu günler, kışın yağan kar yağışları gibi değişkenler nedeniyle panellerin UV ışınlarını çekmesi oldukça zorlaşır.
 
Kış dönemindeki güneş ışınlarının açısındaki değişimler ve bulutlu gün sayılarındaki artış nedeniyle yaza göre elektrik üretimi düşer. Ancak hiçbir zaman sıfır olmaz. Özellikle kış mevsiminde de güneşli gün sayısı bakımından şanslı olan bölgelerde yıl boyu ortalama üretim çok yüksektir. Ancak kış döneminin daha uzun sürdüğü ve karlı gün sayısının artığı Doğu Anadolu Bölgesi’nde kış dönemindeki üretim diğer bölgelerimize göre düşer.
 

Kış mevsiminde panel açılarını değiştirmek elektrik üretimine katkı sağlar mı?

Kış döneminde panellerin eğitimi üzerinde yapılacak değişimlerle elektrik üretiminde olumlu veya olumsuz değişkenlikler olabilir. Örneğin, güneş panelini kışın 90 derecelik dik bir açıya getirilmesi halinde kar birikmesi gibi önlemlere karşı tedbir alınabilir. Ancak böyle bir durumda panelin ürettiği elektrikte yüzde 30’dan fazla azalma söz konusu olur. Çünkü kışın panellere verilmesi gereken eğim 45 derecelik açıdır. Bu durum bölgeye göre değişse de genel olarak en iyi açı ve pozisyon 45 derecelik eğimdir.
 
Yazında panellerin 15 derecelik açıda olması yeterlidir. Böylece daha verimli bir elektrik üretimi söz konusu olur. Ayrıca kışın dik açıya getirilen panellere vuracak rüzgar da panele zarar verebilir. Dolayısıyla kurulum mühendisleri tarafından tavsiye edilmeyen hiçbir değişikliği panel üzerinde yapmamanız, panellerin ömrü açısından önem arz eder.
 

Kış aylarında solar paneller nasıl korunur?

Bir önemli konuda kışın panellerin bakımı hakkında. Özellikle kar yağışının yoğun olduğu noktalarda mutlaka panellerin üzerindeki karların temizlenmesi gerekir. Panel üzerinde kar birikmesi halinde hücrelerde çatlama meydana gelebilir. Mikro çatlaklar, elektrik üretimde düşüklerin yaşanmasına neden olur. Ayrıca bazı bölgelerde dolu yağma riskleri vardır. Bu tip durumlarda panellerin zarar görmemesi için üzerlerinin kapanmasına önem verilmelidir.
 
Panel temizliği saf suyla yapılması gerekir. Ancak donlu gün sayısının fazla olduğu bölgelerdeki paneller için alkol bazlı temizleyici kullanımı doğru bir seçenektir. Böylece panellerin donması ve çatlamasının önüne geçilir. Alkol ürünleri panel üzerinde leke bıraksa da diyonize saf su kullanımı ile paneldeki istenmeyen lekelerden kurtulmak mümkündür. Panel temizliği yapılırken kesinlikle üzerine çıkılmaması lazım. Bu hem akıma kapılma riski taşır hem de panel üzerinde mikro düzeyde çatlakların oluşmasına neden olur.
 
Sonuç olarak kışın da yazın da paneller elektrik üretimi yapar. Özellikle kışın kar yağışı sonrasında ortaya çıkan güneşten gelen ışınlar yeryüzündeki kardan hava doğru yansır. Paneller bu ışınları toplar ve elektrik üretimine devam eder. Yazın güneşli gün sayısı daha fazla olduğu için verimlilik daha yüksektir.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.