Solar Jel Akü Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?

Solar Jel Akü Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?
Solar Jel Akü Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?

Güneş panelleri sistemin en önemli elemanlarından birini ifade eden solar jel akü sistemi, panelden gelen enerjinin depolanmasında kullanılan bir modül. Her solar sistemde yer almayan jel aküler sadece Off Grid veya hibrit sistemlerde tercih edilen bir öğedir. On Grid veya şebekeye bağlı olarak kurulan sistemlerde jel akü sistemine yer verilmez. Jel aküye sahip sistemin en önemli avantajı şebekeden bağımsız şekilde de solar sistemin çalışabilmesi. Böylece elektrik üretimin olmadığı ve elektriğin kesildiği durumlara karşı en iyi çözüm solar jel akülü sistemdir.

Solar Jel Akü Nedir? Ne Değildir?

Solar jel akü, güneş enerjisi ile çalışan sistemin depolama birimi olarak tercih edilen en önemli araçtır. Bazı sistemlerde lityum bataryalar tercih edilirken daha verimli bir depolama için solar jel akü kullanımı öne çıkar. Bunun nedeni sıradan akü sistemlerinde yer alan sıvının aksine solar akü içerisinde elektrolit depolama kapasitesi yüksek jel aküler yer alır. Bu sayede panelde üretilen ve kullanılmayan enerjinin depolanmasında üstün bir rol oynar. Ayrıca enerjinin daha verimli şekilde dağıtımında da önemli avantajlar sağlar. Solar akünün sağladığı bir diğer faydaysa bakıma ihtiyacının olamaması.

- Solar akü sisteminin kullanımda sağladığı avantaj nedir?

Solar akünün kullanımında ortaya çıkan avantajı anlamanın yolu sıradan akü sistemleri ile karşılaştırmak. 100 amperlik sıvı bazlı akünün kullanımda sunduğu kapasite yüzde 50’lere kadar düşebilir. Bu durum hava şartlarına göre değişkenlik de gösterir. Ancak aynı değere sahip bir solar jel akü, yüzde 80’i aşan kullanım kapasitesine sahip. Ayrıca hava ve iklim koşullarından en az seviyede etkilenir.

-Solar akünün ömrü ne kadar?

Solar akünün uzun kullanıma sahip olması için cycle değerlerinin önemi büyük. En az 1200 – 1500 değerine sahip bir jel akünün yaklaşık olarak 5 yıl kullanımı mümkündür. Standart bir 900 cycle değerine sahip akününse kullanım ömrü 2,5 yıl kadar.

Hangi Alanlarda Kullanılır?

Solar sistemlerinde tercih edilen solar jel akü sisteminin öncelikli kullanıma alanı Off Grid solar modelidir. Bu modelin e çok tercih edildiği alanların başında karavan, dağ ve çiftlik evleri veya şebekeden uzak olan meskenlerdir. Ayrıca solar akünün kullanıldığı bir diğer sistem de hibrit solar sistem modelidir. Bu model hem depolama imkanı sunan hem de şebekeye bağlı olan mesken, ticari alan veya sanayi kurumlarında tercih edilen sistemdir. Bu sistemin kurulumunda da depolama birimi olarak solar jel akü kullanımı ön planda tutulabilir.

Kullanımında Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?

En çok tercih edilen depolama birimlerinden solar jel akü seçerken veya kullanırken şunlara dikkat etmenizin faydası büyük:

- Solar akünün ömrüne etki eden hususlardan biri şarjdır. Düzenli şekilde şarj olmayan ve deşarj yaşayan akünün ömrü olması gerekenden daha fazla azalır. Eğer sistem kullanılmayacaksa solar jel akü tam şarj edildikten sonra sistem devreden çıkarılmalı. Böylece jel akünün performansını olumsuz etkileyecek durumlar ortadan kaldırılmış olur.

- Akünün kutup başlarının temizliğine dikkat edilmesi gerekirken; ıslak ve nemli zemin üzerinde kullanılmamasına önem vermelisiniz. Ayrıca akünün tozlanmaması için üzerine bez konulması da yanlış bir uygulama. Evet, akünün tozlanmaması önemlidir ancak bunun için üzerine bez konulması sistem güvenliği açısından risk oluşturur.

- Solar jel aküde meydana gelen şişmenin nedeni fazla şarj edilme problemidir. Böyle bir durumda akünün sistemden sökülmesi gerekir.

- Solar sistemdeki depolama biriminden en iyi faydalanmanın yolu birden fazla jel akü kullanmak. Böylece tek bir akünün üzerindeki döngü sayıları paylaşılarak daha verimli depolama birimi elde edilebilir.

 

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.