Solar Enerji Sistemleri Nelerdir? Kaça Ayrılır?

Solar Enerji Sistemleri Nelerdir? Kaça Ayrılır?
Güneş enerji sistemleri veya solar enerji… Doğada serbest halde bulunan güneş enerjisinden yararlanmanın en uygun ve modern yolu solar panellerdir.
 
Bu paneller sayesinde bir arazide veya meskende ihtiyacınız olan enerjinin üretimi, depolanması ve dağıtımı hiçbir müdahale gerektirmeden gerçekleşir.
 
Solar panellerin kullanımı giderek yaygınlaşırken kullanım alanlarına göre çok değişik türlerinden söz etmek de mümkün. Kullanım alanına göre sistemin getirdiği yenilik ve değişiklikler sayesinde hem kurulum maliyeti hem de güneş enerjisinden yararlanma en yüksek seviyelere çıkıyor. İşte solar enerji sistemleri hakkında merak edilenler…
 
Solar Enerji Sistemleri Hakkında Bilgiler
 
Solar enerji denilince akla meskenlerin çatılarına uygulanan paneller gelebilir. Ancak sistemin uygulama alanı çatılarla sınırlı değil. Geniş arazilere, araçlara veya güneş enerjisinden yararlanılmak istenen herhangi bir alana yapılması mümkündür. Bu bakımdan solar sistemin öne çıkan dört modelinden söz edilebilir. Bunlar;
 
- Off Grid model ne anlama geliyor? Nerelerde tercih edilir?
En çok bilinen sistemlerden biri şebeke dışı da denilen Off Grid sistem. Bu sistem sayesinde hiçbir şebekeye ihtiyacınız olmadan elektriğinizin üretimi, depolanması ve meskene dağıtımı mümkün. Daha çok şebekeden uzak dağ evleri, çiftlik gibi yerlerde tercih edilen solar sistemin yat veya karavanlara da uygulanır. Sistem birleşenlerini oluşturan öğelerse akü veya lityum batarya, regülatör, solar paneller ve inverter. Off Grid istemin öne çıkan avantajı şebeke dışı yerlerde ihtiyaç duyulan elektrik üretimini mümkün hale getirmesidir.
 
- On Grid model nedir? Nerelerde tercih edilen solar sistemdir?
On Grid sistem özelikle mesken ve ticari merkezlerde çokça tercih edilen solar sistemlerden biri. Off Grid sisteminden farkıysa şebeke ile birlikte çalışmasıdır. On Grid sistemde üretilen enerji ayna anda tüketilir. Böylece depolama yapmaya gerek kalmaz. İsteğe bağlı olarak On Grid sistem içerisinde de akü veya bataryaların kurulumu yapılabilir. Ancak genel olarak fazla elektrik üretimi şebekeye aktarılır ve bu durum faturanın sıfırlanmasını sağlar. Bir nevi mahsuplaşma ile şebekeden çekilen elektrik bedeli düşer. Sistemin öncelikli avantajı fazla enerjinin satılabilmesidir. Bu da, enerjiden gelir elde etmek anlamına gelir.
 
- Hibrit solar sistem nedir? Nerelerde tercih edilebilir?
Hibrit solar sistem de Off ve On Grid sistemlerin entegre edilmesinden oluşan bir sistemdir denilebilir. Şebekeye bağlı olarak çalışan hibrit model aynı zamanda depolama özelliğine sahip olduğundan şebekeden bağımsız çalışma özelliğine de sahip. Fazla üretilen elektriğin akülerde depolanması ile elektrik kesintilerine karşı tedbir alınmış olur. Ya da depolardaki elektrik On Grid sistemde olduğu gibi şebekeye verilerek kazanç elde etme imkanı söz konusudur. Bu sistem de mesken, ticari işletme ve sanayi kuruluşlarında tercih edilebilen fonksiyonel bir solar sistemdir.
 
- Öz tüketim modeli solar sistem modeli nedir?
Öz tüketim modelinde satış söz konusu olmadığından tamamen kurulan mesken veya ticari kurumun ihtiyacına yönelik planlanır. Mahsuplaşma gibi yasal prosedür gerektiren sürecin işletilmemesi nedeniyle kısa sürede kurulup, aktif edilebilir. Bu bakımdan On Grid sistemle aynıdır. Tek farkı On Grid sistemin mahsuplaşma yöntemi ile kazanç sağlaması. Öz tüketim modelinin avantajıysa kurulumun daha hızlı ve yasal prosedüre gereksinim kalmaması.
 
Solar sistemler arasından hangisinin size en uygun olduğunu belirlemenin yolu şebekeye bağlı kalmak isteyip istemediğiniz. Şebekeden uzak bölgeler için Off Grid en iyi tercihlerden biridir.
 
Şebekenin olduğu noktalardaysa hibrit veya On Grid tercih edilebilir.
Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.