Küresel Isınma Nedir? Sebepleri Nelerdir?

29-04-2022 13:54
Küresel Isınma Nedir? Sebepleri Nelerdir?
Son 50 yılı aşkın süredir küresel ısınma nedir konusundaki araştırmalar bir hayli fazla. Henüz bu duruma yönelik yeteri kadar tedbir alınmamış olsa da, bu yönde küresel bir iradenin oluşması için sempozyum çalışmaları halen popüler. Ancak sonuç alıcı herhangi bir karar alınmış değil veya alınan kararları uygulamaya yönelik politik irade yok. Peki küresel ısınma nedir, sebepleri nelerdir?
 
Küresel ısınma nedir?
Küresel ısınma, atmosfere salınan gazların yarattığı sera etkisi ile kara ve denizlerin yıl boyu ortalama sıcaklıklarının yükselmesi demek. Mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle hayvan, bitki ve sonucunda insan yaşamını riske eden bir ortalama sıcaklık artışları söz konusu. Henüz insan hayatını tam anlamıyla etkisine alan bir durum söz konusu değil. Ancak küresel ısınmanın aynı hızla sürmesi halinde ilerleyen yıllarda etkisinin çok daha derinden hissedileceği yayınlanan raporlar arasında.
 
Sanayileşme, konvansiyonel tarım faaliyetleri ve fosil yakıttan elde edilen enerjinin ortaya çıkardığı sera gazları, dünyadaki sıcaklık ortalamalarını en çok etkileyen unsurlar. Bunların giderek yaygınlaşması halinde çölleşme, yağışlarda düzensizlik, peşinden gelen kuralık ve tarım arazilerinin azalması gibi insan yaşamını doğrudan etkileyici sonuçlar ortaya çıkacak.
 
Küresel ısınma hakkında farklı fikirler var mı? 
Her ne kadar bilim adamlarının çoğu küresel ısınma hakkında hem fikirse de, bazı jeoloji uzmanları tarafından küresel ısınmanın olmadığı görüşü de ön planda. Bu görüşü savunan bilim adamları tezi, dünyanın tarihi gelişimin bilinmediği ve bu gelişim içerisinde bir dönem soğuma, bir dönemde ısıda artış gibi değişimlerin yaşandığından habersiz olunması, küresel ısınma tartışmalarını doğuruyor şeklinde. Diğer bir deyişle, dünyadaki ortalama sıcaklıklardaki artışın nedeni, dünya kuruldu kurulalı yaşanan sıcaklık soğukluk döngüsünün doğal bir sonucu.
 
Küresel ısınmanın öne çıkan sebepleri nelerdir?
Küresel ısınmayı tetikleyen birden fazla unsur var. En çok öne çıkanlarsa şöyle…
 
1. Ulaşım araçları
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte ulaşım araçlarının kullanımı da oldukça arttı. Uçaklardan deniz araçlarına, trenlerden taşıtlara kadar her alanda kullanımı söz konusu olan araçların ortaya çıkardığı etki olumsuz yönü de var. Fosil yakıtlar… Bu yakıt türünün atmosfere salınması su ve havanın kirlenmesini sağlıyor. Ayrıca sera etkisi yaratıyor.
 
2. Sanayileşmenin getirdiği sonuçlarZenginleşmek isteyen her ülke sanayiye yatırım yaparken, bu durum karbon emisyon oranlarını yükselten sonuçlar ortaya çıkarıyor. Bu konuda karnesi kötü ülkelerin balında ABD var. Son dönemde atağa kalkan Çin ve Hindistan’da da karbon emisyon oranları 2018 döneminde yüzde 150’e varan artışlar yaşandı.
 
3. Yeşil alanların tahrip edilmesi
Ormanların yok edilmesi nedeniyle doğanın dengesi bozuluyor. Havadaki emisyon oranları artıyor. Atmosferi temizleme gibi doğal bir özelliği bulunan ormanların azalmasının önüne geçmek, çevremizi korumanın yollarından biri.
 
4. Konvansiyonel tarım uygulamaları
Hasattan daha fazla verim almak için uygulanan tarım yöntemleri, hem hasadın kalitesini hem de tarım arazilerinin zarar görmesine neden oluyor. Ayrıca bilinçsiz kullanılan tarım ilaçlarının içeriğindeki zararlı maddeler nedeniyle insan sağlığı olumsuz etkileniyor.
 
5. Hayvancılık
Hayvancılıkta takip edilen endüstriyel yöntemler de küresel ısınmanın nedenleri arasında yer alıyor. Hayvancılık yapılması için meral alanlarının modern tesislere çevrilmesi, doğanın dengesini bozan uygulamalardan biri. Ayrıca hayvan atıklarının doğru bir şekilde değerlendirilmemesi de sera etkisini arttıran bir neden.
 
6. Tüketimdeki artış
Tüketim kültürünün ön planda tutulması nedeniyle daha fazla üretme ve tüketme zinciri karbon emisyon oranlarının artmasının bir nedeni. Ayrıca her sene yeni ürünlerin çıkması nedeniyle atık haline dönüşen teknolojik cihazlar doğaya zarar veriyor.
 
Küresel ısınmaya karşı neler yapılmalı?
Bireysel anlamda yapmanız gerekenler olsa da doğayı korumak için küresel çapta bir birlikteliğe ihtiyaç var. Ulaşım alanında fosil yakıtların terk edilip, daha temiz enerjiye odaklanmak için hibrit motor teknolojisin yaygınlaşması bunlardan biri. Ayrıca tarım faaliyetlerinin organik olarak yapılması, tüketimin frenlenmesi, sanayileşmenin kontrollü bir hale getirilmesi gerekir.
 
Küresel ısınmaya karşı güneş panelleri
Fosil yakıt tüketimini azaltmak için her hane ve işyerinde güneş paneli kullanımı teşvik edilmeli. Böylece yenilenebilir enerji ile fosil yakıt tüketimi azalırken, önemli ölçülere varan enerji tasarrufu sağlanıyor. Çevreyi korumanız ve enerji maliyetleriniz azaltmanız için güneş paneli çözümlerinden yararlanma yolunu tercih edebilirsiniz.
 
Yenilebilir enerji kaynakları içerisinde rüzgar ve bio yakıtlar ve yer altı suları gibi alternatifler de var. Diğer enerji kaynaklarının güneş panellerinden farkı erişebilirlik zorluğudur. Güneş paneli, her haneye ve işletemeye kurulabilen bir sistem. Bu bakımdan, fosil yakıt tüketimini azaltmanın önemli bir yolu olarak güneş enerjisinden elektrik üretimi dünyanın her yerinde ön planda tutulmaktadır.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.