Hangi Bölgelerde Güneş Paneli Kullanılabilir?

Hangi Bölgelerde Güneş Paneli Kullanılabilir?
Doğal kaynak doğal enerji!
Fosil yakıt tüketiminin verdiği zararların yanı sıra giderek tükenen fosil yakıtlara alternatif arayışları, doğal kaynakların ön plana çıkmasını sağladı. Özelikle son dönemdeki iklimsel değişiklikler ve bu yönde yapılan birçok araştırma ile fosil yakıtların aynı hızla tüketimi halinde dünyayı bekleyen birçok sorun söz konusu.
 
Bu durumu tersine çevirmeye odaklı ülkelerin elindeki en büyük kaynaksa güneş enerjisi. Ülkemizin de aralarında yer aldığı dönenceler arasındaki ülkelerin hemen hepsi, güneş enerjisi kullanımına en uygun ülkeler arasında yer alıyor.
 
Türkiye, diğer ülkelere nazaran avantajlı bir konumdayken, kendi içinde de güneş enerjisi kullanımı açısından avantajlı bölgeler var. Genel itibari ile ülkemizin her bölgesinde güneş paneli kurulumlarının yapılması mümkün. Yapılan her panel, verimli şekilde çalışır ve güneş açısına göre doğru konumlanması halinde uygulama yapılan alandaki enerji ihtiyacını karşılar.
 
Türkiye’nin farklı bölgelerinde farklı açı ve yönlerde kurulması gereken panellerin verimlilikleri, kalitelerine de bağlı. Birinci sınıf panel sistemleri ile her bölgeden en üst düzeyde verimlilik elde edilmesi mümkün.
 
Coğrafi olarak güneş paneli kullanmaya uygun olmayan bölgeler nereler?
Türkiye’de güneş paneli kullanımına uygun olmayan yer söz konusu değildir. Ancak verimlilik bazında bölgeler arasında bir karşılaştırma yapıldığında en düşük verimin Doğu Karadeniz Bölgesi’nde olduğunu söyleyebiliriz. Bunun nedeni ilgili bölgenin hemen her mevsimde yağışlı olması, havanın kapalı durumda bulunması yer alır. Bu da, güneşin yeryüzüne ulaşma açılarını önemli ölçüde etkiler. Buna rağmen ilgili bölgelerin sıcaklığı ve güneşli gün sayısındaki ortalama miktar, güneş paneli kurulumunu mümkün hale getirir.
 
Ayrıca ormanlık içerisinde yer alan bölgelerde de güneş paneli kurulumu söz konusu olmaz. Özel veya koru ormanı fark etmeksizin bu tip alanlara güneş paneli kurulumu yapmak uygun değildir.
 
Her ne kadar bu bölgelerde güneş panellerinden yararlanma şansı azsa da, temiz enerjiye olan ihtiyacın karşılanması açısından hidro enerjiden yararlanılır. Özellikle bölgede akarsu sayısının fazla olması ve bunların yüksekliğinin HES’ler için uygun olması, temiz enerji üretimini mümkün hale getiriyor.
 
Hangi bölgeler en avantajlı?
Ülkemizde birçok avantajlı bölge söz konusu. Ancak coğrafi konum ve enlem gibi faktörler açısından en avantajlı bölge Güneydoğu ile Akdeniz Bölgesi’dir. Bu bölgelerdeki güneşli gün sayısı oldukça yüksektir. Ayrıca güneş ışınları oldukça dik açısıyla gelir. Bu da, uzun yaz günlerinde önemli miktarda güneş enerjisi elde edilmesini sağlar. Ayrıca yaz haricinde de bölgenin verimliliği oldukça yüksektir.
 
Örneğin, Akdeniz Bölgesi’nde donlu gün sayısının az olması gibi faktörler nedeniyle güneş enerjisinden her mevsim en iyi şekilde yararlanmak mümkündür. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kışların sert geçmesine rağmen donlu gün sayısındaki düşüklük güneş panellerinden yararlanmayı sağlar.
 
Doğu Anadolu Bölgesi, özellikle yazın çok sıcak ve güneş ışınlarını dik bir açıyla alır. Bu da, güneş paneli kurulumu bölge için avantajlı hale getirir. Ancak kışın oldukça soğuk ve kapalı gün sayısı yüksek bölgede, yaza göre verimlilik önemli ölçüde düşer. Buna rağmen yazın elde edilen enerji ve sağlanılan tasarruf, yıl boyunca enerji maliyetlerini en düşük düzeye çekmeyi sağlar.
 
Ege ve Marmara Bölgesi de güneş gün sayısı bakımından birbirine eşdeğer verilere sahip. her iki bölgede de yazın ve diğer mevsimlerde güneş panellerinden verimli şekilde yararlanmak mümkün.

Detaylı Bilgi İçin
Bize Ulaşın.



IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.