Güneş Panellerinden Elde Edilen Elektrik Nasıl Depolanır?

Güneş Panellerinden Elde Edilen Elektrik Nasıl Depolanır?
Şebekeden bağımsız elektrik tüketmek ve enerji tüketimini en uygun fiyata getirmenin en iyi yolu solar panellerdir. Giderek yaygınlaşan panellerin kullanımı ev ve işyerleri için fonksiyonel kılan sistemler geliştirilmeye devam ediyor. Bu sistem içerisinde en önemli araçlardan veya birimlerden biri, solar batarya sistemidir. Bu batarya sayesinde üretilen elektrik depolanır ve ihtiyaç olduğu zamanda kullanılır.
 

Neden solar batarya sistemleri önemlidir?

Çoğu insan güneşin en yoğun olduğu dönemde işyerindedir. Dolayısıyla evinde herhangi bir enerji tüketimiz söz konusu olmaz. Sadece buzdolabı çalışır. Akşamlarıysa en fazla elektrikli gerecin çalıştığı zaman dilimidir. Ancak bu vakitlerde de güneş kaybolur ve panellerin elektrik üretimi son bulur. Dolayısıyla öğlen vakitleri üretilen elektriğin fazlasının akşamları kullanılmak üzere depolanması solar panellerin en önemli işlevlerinden biri olmalıdır. Aksi halde öğlen vakti elektrik üretiminden yararlanma imkanı söz konusu olmaz.
 

Solar batarya nasıl güç depolar?

Bunun iki farklı yolu var. Bazı sistemlerde yedek güç için piller enerji depolar. Öz tüketim modelinde güneş + depolama şeklinde bir birim söz konusudur. Bu sistemde üretim, depolama ve güç sağlama modeli uygulanır.
 

Bu sistemi çalışma prensibiyse şöyle: Üretim kısmında paneller ön plandadır. Bu paneller, güneşin en yoğun olduğu zamanda enerjiyi doğrusal akım olarak üretir. Daha sonra dönüştürücü olarak bilinen inverter tarafından doğrusal akım, evinizdeki gereçleri çalıştırabilecek alternatif akıma dönüştürülür. Bu akım, evinizden geçer ve çalışan veya enerjiye ihtiyacı olan tüm cihazlara elektrik sağlar.

 
Depolama kısmıysa buradan sonra devreye girer. Evinizde tüketilen enerjiden artanı solar batarya sistemlerinde daha sonra kullanılmak üzere depolanır. Burada şöyle bir durumun yaşanması da mümkündür. Fazla enerji, solar bataryanın dolu olması halinde şebekeye aktarılır. Bu noktada net ölçüm yapma imkanına sahip olursunuz ve şebekeye verilen enerji nedeniyle şebekeden tüketilen enerjide mahsuplaşma yoluna gidebilirsiniz.
 
Güç sağlama, enerjiye ihtiyaç duyduğunuz bir anda devreye girer. Örneğin, sistemde üretilen enerjiden daha fazlasına ihtiyacınız olduğu günler olabilir. Bu durumda sistem açığı kapatmak için solar bataryada depolanan enerji ile farkı kapatır. Solar batarya, aynı zaman elektrik kesintileri ve şebeke arızalarından dolayı yaşanan sorunlarda da enerjisiz kalmanızın önüne geçer. Bu bakımdan solar panel sistemlerinin önemli bir elemanıdır denilebilir.
 

Solar batarya veya depolama sistemine ihtiyacınız var mı?

Bu duruma karar vermeniz oldukça zor olabilir. Eğer kurulu gücünüz iyiyse ve bölgenizdeki güneşli gün sayısı yüksekse muhtemelen ürettiğiniz enerjiyi depolamak durumunda kalacaksınız. Böyle durumlarda depolama sistemi kullanılması, şebekeye elektrik vermenizi sağlar ve bu durum şebekeye olan bağımlılığı en aza indirir. Bunun diğer anlamı da enerji fiyatlarındaki dalgalanmadan en az düzeyde etkilenmeniz demektir.
 
Solar sistem uzmanları tarafından kurulu gücünüze, günlük ortalama elektrik üretimi ile evinizdeki ortalama tüketimi hesap ederek, en doğru sistemin önerisini yapabilir. Ancak zaten amacınız elektrik tüketiminden fazla olacak şekilde elektrik üretip depolamak ve fazlasını şebekeye aktarmaksa depolama birimine ihtiyacınız vardır.

 
Hangi batarya modelini tercih etmelisiniz?

Solar batarya sistemlerinin farklı modelleri var ve modellerin hemen her biri farklı işlevselliğe sahip. En çok kullanılan modelse orta verimlilik sınıfındaki polikristal güneş pilinden oluşan depolama birimidir. Ancak en yüksek verimliliğe sahip model için monokristal yapıya sahip güneş pil sisteminin tercih edilmesi gerekir. Bu sistem homojen yapısı ile yüzde 20’lere varan verimlilik sağlama imkanı var.
Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.