Güneş Panelleri Nasıl Temizlenmeli?

Güneş Panelleri Nasıl Temizlenmeli?
Güneş panelleri temizliği ile panelden elde edilen enerji verimliliğini en üst düzeye çıkarmak mümkün. Her ne kadar paneller için yoğun bir bakım takvimi gerekmese de bölgeden bölgeye değişkenlik gösteren temizlik gereksinimi söz konusu olabilir. Özellikle kış mevsiminde yağan karların panel üstünü örtmesi nedeniyle enerji üretimindeki verimlilik düşebilir.
 
Kış döneminde azalan güneşten en iyi şekilde yararlanmak için kar yağışlarını takip eden günlerde panel temizliğine öncelik verilmesinde fayda var.
 
Peki güneş panelleri nasıl temizlenir, nelere dikkat edilmesi gerekir? Detaylar yazımızda.
 
Güneş Panelleri Temizliği Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Güneş panellerinin verimliliğini etkileyen bazı faktörler var. Güneş ışınlarını eğimi bunlardan biri. Bunu aşmanın yolu paneli doğru şekilde konumlandırmak. Bunun için kurulumu yapan firma mühendisleri tarafından uygulama yapılan alanın konumuna göre en iyi açı belirlenir. Ayrıca panelin verimliliğini korumanın bir yolu da temizlik. Özellikle kum fırtınası ve hava kirliliğinin yoğun olduğu bölgede panel camları üzerinde biriken partiküller, güneş enerjisinden yansıyan enerjinin emilimine engel olabilir. Bunun önünün alınması ile panelden elde edilmek istenilen verimlilik en süt düzeye çıkar. Aynı zamanda soğutma sistemleri de ısınan panelin soğumasını ve güneş ışınlarını en iyi şekilde emilimine katkı sağlar.
 
- Güneş paneli temizliğinde alkol bazlı temizleyici kullanılabilir mi?
Güneş panellerinin temizliğini önem verilmesi, enerji verimliliği açısından kayda değer bir uygulama. Ancak bunu yaparken dikkatli hareket etmekte fayda var. Alkol bazlı temizleyicileri panel üzerinde kullanmanın olumsuz bit etkisi söz konusu değil. Ancak derecesi yüksek alkol bazlı temizleyicilerin panele zarar verme ihtimalini düşünmeniz gerekir. Bu nedenle optimum –örneğin 80 derece- verimlilik sağlamaya yönelik geliştirilen alkol bazlı temizleyici ürünler tercih edilebilir.
 
Alkol bazlı temizleyici ürünlerinin her mevsim kullanılmasına gerek yok. Böylece güneş panellerini yanlış alkollü temizleyici seçiminden kaynaklı zararlardan korumanız mümkün olur. Daha çok kışın alkol bazlı temizleyici kullanmanızda fayda var. Böylece –bulunduğunuz yere göre- dondurucu soğuklara ulaşan havanın panel performansına zarar vermesinin önüne geçmeniz mümkün hale gelir.
 
-Güneş paneli için en iyi tercih: Diyonize saf su
Güneş panelinin performansına hiçbir zarar verme ihtimali bulunmayan diyonize su, temizlik sırasında tercih edilebilir. Tüm katı element ve minerallerden arındırılan saf suyun korozyona neden olmayacağını bilmelisiniz. Ayrıca panel üzerinde herhangi bir katman oluşturma ihtimali söz konusu değildir. Bu da, panelin güneş ışınlarını emme verimliliğine herhangi bir zararın gelmemesi demek. Ayrıca diyonize su, iletkenliği en düşük seviyeye çeker ve temizlik sırasında çok daha güvende olmanızı sağlar.
 
Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?
Güneş paneli temizliğini mevsim geçişlerinde yapmanız önerilir. Ayrıca güneş ışınlarına aşırı maruz kalan güneş panelinin sıcak olması söz konusudur. Böyle bir durumda panelin soğuması için aşırı soğuk su kullanımından kaçınmalısınız. Çünkü bu şok etkisi yaratır ve çatlamalar meydana gelebilir. Aynı şekilde soğuk olan panele aşırı sıcak su dökmekten de kaçınmalısınız. Panelin sıcak olduğunu tahmin ettiğiniz sürelerin dışında temizlik planlamasını yapmalısınız. Böylece normal sıcaklığa sahip panelin temizliği çok daha güvenli şekilde yapılabilir.
 
Güneş paneline zarar vermemek için taşıma su veya kuyu suyu gibi kaynaklar kullanmak doğru değil. Bunların içerisindeki ağır metallerden dolayı panel camlarına zarar gelir. Aynı zamanda panel üzerine çıkarak temizlik yapılması doğru değil. Bu panellerin gözle görülmeyen çatlaklara maruz kalmasına neden olur. Bu çatlaklardan sular sızabilir ve sistemin performansına zarar verir.

Detaylı Bilgi İçin
Bize Ulaşın.



Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.