Güneş Panelinde Hangi Montaj Sistemi Kullanılmalıdır?

Güneş Panelinde Hangi Montaj Sistemi Kullanılmalıdır?
Güneş paneli sistemleri giderek yaygınlaşırken en çok tartışılan konulardan biri güneş panel montaj sistemidir. Sistemin doğru planlanması halinde yüksek verimlilik sağlayan güneş panellerine sahip olabilirsiniz. Ancak yanlış montaj elemanları ve yöntemi nedeniyle arzu edilen verimliliğe ulaşmak zorlaşır. Bu nedenle güneş paneli montajı ile alakalı detayları sizler için derledik…
 

Hangi güneş panel montaj sistemini seçmelisiniz?

Güneş paneli montajını belirleyen en önemli nokta arazi yapısıdır. Tarımsal arazi veya benzeri noktalarda kurulması planlanan güneş panelleri için daha dayanıklı ve sağlam montaj sistemleri gerekir. Bu nedenle arazide kurulacak sistemlerde çelik tercih edilir. Yine arazi dışında kurulması planlanan güneş paneli sistemi için en uygun model alüminyum sistemidir. Bu tip konstrüksiyon sistemiyse çatılara kurulacak güneş paneli için tercih edilebilir. Ayrıca çelik alüminyum karşımı yeni konstrüksiyon sistemleri de montajda ön plana çıkan uygulamalar arasında.
 

Düz çatılar için en uygun montaj sistemi: Parapet montaj

Yaşam alanlarındaki binaların üzerine veya sanayi bölgelerindeki fabrikaların çatılarına kurulan enerji panelleri için parapet montaj yöntemi uygulanır. Bu model, düz çatılardan en iyi şekilde verim elde edilmesi açısından en uygun modeldir. Montaj sırasında tercih edilen malzeme, alüminyumdur. Alüminyum sayesinde düz çatı üzerine monte edilen panellere güneşin yönüne göre en iyi şekilde açı verilmesi mümkün hale gelir.
 
Parapet sisteminde fabrika veya panelin inşa edildiği düz çatıya herhangi bir zarar verilmemesi de en önemli avantajdır. Çatı delinmeden panel montajı yapılır. Rüzgara karşı mukavemet için rüzgarlıklar kullanılır. Ayrıca direnci artıran ağırlıklarla paneli güçlü bir şekilde çatıya sabitlenir.
 

Kenet çatılarda nasıl bir montaj uygulanır?

Modern yapılarda sistemin montajı sırasında çatının delinmesi oldukça yanlış bir uygulamadır. Bu çatılar homojen bir yapıya sahip olduğundan dolayı delinme halinde sızdırmazlık özelliklerini kaybederler. Bunu önlemenin yoluysa çatıyı delmeden güneş panel sisteminin montajını yapmaktır. Bunun için kenet çatıya özel bağlantı parçaları ile çatıya zarar verilmeden panelin montajı başarılı şekilde gerçekleşir.
 

Hadveye ve aşığı montaj modeli nedir? Nerede gereklidir?

Çok farklı çatı modelleri için farklı montaj usullerinden bahsedilebilir. Sandviç ve trapez çatı modelleri de bunlardan biridir. Bu tip çatılarda güneş panelini yapmadan önce montajın çatı taşıyıcısına veya çatı kaplamasına yapılıp yapılmayacağına karar verilmesi gerekir. Kaplamaya yapılması uygun montajda hadveye, çatı taşıyıcısına yapılacak montajdaysa aşağı model kullanılır.
 
Hadveye: Alüminyum profiller kullanılarak yapılan montaj işlemidir. Özel vida ve elemanlar sayesinde paneller kaplama üzerine bağlanır. Ancak bu modelin uygulanması için çatının uygunluğuna dikkat edilmesi gerekir. Bunun için kaplamanın en az 65 kg çekişe dayanmasına dikkat edilmelidir. Bunun testleri yapıldıktan sonra montaj güvenli olarak uygulanabilir.
 
Aşığı montaj: İkinci olarak tercih edilecek sistemdir. Çatının hadveye montaja uygun olmaması halinde tercih edilir. Bu model, en sağlam modeldir. Çünkü sistem doğrudan çatı taşıyıcılarına bağlanır. Bu da, daha güvenli bir montaj anlamına gelir. Sistemin montajında özel bağlantı kanalları kullanır. Ayrıca diğer montaj modeline göre biraz daha maliyetlidir.
 
Son zamanlarda göl yatakları ve denizler için de yüzer sistemler ortaya çıkmıştır. Bu sayede, gölge almayan tatlı su havzalarındaki güneş ışınlarından elektrik üretimi imkanlı hale gelmiştir. Ayrıca tatlı su havzalarındaki suların buharlaşmasının da önüne geçen bir sistemdir. Ayrıca otopark alanları için de tasarlanan farklı panel montaj sistemleri vardır. Bu sistemler ile otoparktaki alanın değerlendirilmesi sağlanır.
 
Güneşten elektrik üretimi ile ilgili her türlü projeniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
 
Güneş Paneli Kurulumu
Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.