Güneş Paneli Seçiminde Sıklıkla Yapılan Hatalar

31-08-2022 17:49
Güneş Paneli Seçiminde Sıklıkla Yapılan Hatalar
Güneş enerjisinin öneminin giderek yükseldiği bir dönemdeyiz. Hem enerji fiyatlarındaki artışlar hem de küresel bir enerji krizi riski güneş paneli yatırımlarını ön plana çıkarıyor. Peki ama doğru şekilde yatırım yapmak için nelere dikkat edilmesi lazım? Tüm detayları ile yazı dizimizde…

 
1. Her panel güneşten elektrik elde etmemizi sağlıyor.

Üretilen her güneş paneli, elektrik enerjinizi güneşten elde etmenizi sağlar. Ancak verimlilik açısından paneller arasındaki farkın iyi anlaşılması lazım. Özellikle amortisman sürecini kısa tutmak ve yatırımınızdan kara geçmek açısından kaliteli, verimli ve uzun süre kullanıma uygun panel ve modellere yatırım yapmanız oldukça önemlidir. Böylece çok kısa süre içerisinde kara geçip enerji giderlerini sıfırlama imkanınıza sahip olursunuz.

 
2. Sadece güneş paneli kalitesine odaklanmak yeterlidir.

Diğer bir yanlış algı veya hatada güneş paneli kalitesine odaklanmak. Evet, ihtiyacınız olan maksimum güç için en iyi güneş paneline yatırım yapmanız verimliliğin ilk şartıdır. Ancak bunun inverter veya solar kablo sisteminin verimsiz olduğunu hayal edin. Bu durumda panelin ürettiği elektriği dönüştürmek veya iletim hattındaki sıkıntılar nedeniyle kullanmak mümkün olabilir mi? Bu nedenle, sistemi bir bütün olarak düşünüp mümkünse optimum düzeyde verimlilik sunan eleman ve ara birimlere yatırım yapmaya dikkat etmelisiniz. Diğer bir konu da mühendislik ve işçiliktir. Kaliteli malzemenin doğru projelendirilmesi verimliği maksimum düzeye çıkarır. Ancak işçilikteki kusurlar, panelin deformasyonu, enerji üretiminde aksama veya farklı sorunlarla uğraşmanıza neden olur. Bu nedenle kaliteli malzemenin iyi mühendislik çözümleri ile buluşması gerekir.

 
3. Yaşanılan bölgenin iklimi dikkate almamak.

Güneş paneli sisteminin verimliliğini etkileyen önemli bir konu da coğrafi şartlar. Ülkemizin hemen her bölgesi için panel kullanım imkanı var. Bulutluluk süresi en çok olan Karadeniz Bölgesi’ne özel panel çözümleri ile yüksek verimlilik elde edilebilir. Ancak kurulum aşamasında bölgesel riskler dikkate alınmadan panel seçimi yapıldığı zaman arzu edilen enerji üretimine ulaşmak zorlaşabilir.
 

4. Sistem kuruldu artık firma ile iletişimi kesebilirim.

Güneş panelleri, yaklaşık olarak 30 yıla yakın enerji üretiminizi ücretsiz karşılamanızı sağlar. Böyle mükemmel bir sistemin garanti süresinin olmaması alsa düşünülemez. Ancak bu konuda firmanın müşteri hizmetleri ve servis kalitesi pek fazla odak haline getirilmez. Halbuki sistemin arızalanması halinde en hızlı çözüm yine kurulumu yapan firma tarafından sağlanması gerekir. Ayrıca sistemin bakım gibi işlemler için de firmayla çalışabilmeniz önemlidir. Böylece sistemden elde edilmek istenilen verimlilik her zaman korunabilir.
 
Bu kapsamda önemli bir eleman olan inverter garanti kapsamına dikkat edilmelidir. En az 5 yıl, mümkünse 10 yıl üzeri garanti sağlayan markalara yönelebilirsiniz. Ayrıca panel performans garantisi en az 25 yıl olmalıdır. Bir önemli konu da kurulum garantisidir. Kurulum hizmetlerini yerine getiren firmanın yazılı olarak garanti şartnamesi bulunması gerekir. Son dönemde garanti süreleri en az 3 yıldır.
 
Uzun bir dönemi kapsayan getiri
Güneş paneli sisteminin uzun vadeli bir yatırım olduğu akıldan çıkarmamak gerekir. 30 yıl enerji üreten ve sizi şebekeye bağlı olmaktan kurtaran bir sistemin elemanlarını seçerken titiz bir yaklaşım göstermeniz gerekir. Aksi durumda sistemdeki aksamalardan dolayı rahatsız olabilir, hatta ortaya çıkan masraflardan dolayı bile sisteminde kapatabilirsiniz. Bu şekilde bir durumla karşılaşmak mümkün olmasa da kuruluma dikkat edilmemesi gibi durumlarda yaşanma ihtimali söz konusudur. Riski en aza indirmek ve 30 yıl boyunca saat gibi işleyen bir sistemi kurmak için iyi mühendislik, iyi panel ve iyi solar sistem ürünlerine odaklanmayı asla ihmal etmeyin.
 

Detaylı Bilgi İçin
Bize Ulaşın.



IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.