Güneş Paneli Eğim Açısı Ne Olmalı?

Güneş Paneli Eğim Açısı Ne Olmalı?
Güneş paneli eğim açısı, doğal enerji kaynağından verimli şekilde yararlanmanın önemi bir adımı. Panel sisteminiz ne kadar iyi olursa olsun doğru konumlandırma ve kurulum işlemi yapılmayan panelden yüzde yüze yakın verimlilikler alınması mümkün değil. Bu nedenle panelin kurulacağı yerin yapısına göre doğru eğimin hesaplanması gerekir. Ayrıca paneller ülkemizin matematik konumu gereği güneye doğru yapılandırılması şart.
 
Peki panel eğimi nedir, neden gereklidir ve mevsimlere göre eğim ne olmalıdır? İşte detaylar…
 
Güneş paneli eğim açısı nedir, ne değildir?
Güneşin açısı mevsimlere göre değişir. Aynı zamanda gün içerisinde sürekli hareket eder ve yönünü değiştirir. Tüm bunlar doğal enerji kaynağından en iyi şekilde yararlanmanın önündeki bir dizi engeller. Ancak Güneşin yeryüzüne gönderdiği ışınların açıları ondan maksimum şekilde faydalanma imkanı sunar. Bu konuda panel eğim açısının doğru hesaplanması yeterlidir. Güneşe göre açı alan en iyi bitki ayçiçeğidir ve gün içerisindeki güneş yönü değişimlerine rağmen kendini optimum şekilde ayarlar. Böylece güneşten maksimum şekilde faydalanır. Güneş panellerinde otomatik yönlendirme söz konusu olmasa da maksimum fayda sağlayan açının hesap edilmesi sayesinde optimum fayda elde edilir.
 
Güneş paneli eğim açısı hesabı nasıl yapılır?
Bu hususta en doğru hesabın yapılması için bir dizi uygulamalardan yardım alınabilir. Özellikle bu konudaki uzman kurumlar tarafından en ince hesabın yapılması için çeşitli otomasyonlar devreye alınır. Böylelikle hesaplamada herhangi bir hata söz konusu olmaz. Hesabın otomasyonla yapılmasını nedeni panelin kurulacağı konumun enlemine göre panel eğim açısının tespit edilmesidir. İdeal değerinin hesap edilmesi sürecinde enlemi 25 dereceden küçük yerlerde 0,87; büyük yerlerdeyse 0,87 ile çarpıldıktan sonra 3,1 derecelik bir dengeleme değeri eklenir.
 
Böylece panel eğimi ilgili bölge özelinde en iyi şekilde hesap edilir.
 
Güneş paneli eğim açısını yanlış hesaplamak
Bazı noktalarda kurulan güneş panellerinin eğim açısı ve yönünde bir dizi hatalar söz konusu oluyor. Hatalı güneş paneli yerleşimi yapıldığı zaman panel gücü ve sayısının bir etkisi olmaz. Çünkü panel sayısındaki ideal orana rağmen yanlış konumlandırmadan kaynaklı verimsizlik yaşanır. Bu da, ilgili kişinin zarar etmesi anlamına gelir. Özellikle panelin doğaya veya batıya bakacak şekilde konumlandırılması yanlış bir uygulama şeklidir. Kuzeyde olan ülkemizde kurulan güneş panelinin güneye bakması kabul edilen en doğru yerleşim modelidir. Ayrıca bu modelleme ve hesaplamalar, en iyi verimin alındığını kanıtlayan ölçümlere dayanır.
 
Mevsimlere göre güneş paneli eğim açısı
Ülkemizdeki güneş paneli ortalama eğim açısı aralığı 25-27 arasında değişkenlik gösterir. Ancak bunlar sabit panel açılarıyla hesap edilen eğim ortalaması. Bazı durumlarda panelin her an enerji üretmesi ihtiyacı hissedilebilir. Özellikle şebekeden bağımsız sistemlerde güneş enerjisine duyulan ihtiyaç her zaman geçerlidir. Dağ eveleri gibi alanlarda kışın yaşanan kar yağışları ve güneşin açısının değişimi, panelden verimi artırmak için bir dizi yeni eğim hesaplarına ihtiyaç duyulmasına neden olur.
 
Özellikle kış mevsiminde kar yağışları nedeniyle güneş panelinden elde edilen verimlilik düşer. Bunu en aza indirmek için paneli dik konuma getirip karların üzerinde birikmesini engellemek bir çözümdür. Yaz ve kış mevsiminde en doğru açı ile yüksek verimlilik elde etmek açısından yazın panel eğimi 15 derece azaltıp, 12 derecelik açılara getirmek maksimum verimlilik sağlar. Ayrıca kışın da tam tersi bir şekilde 15 derece açıyı artırıp, 40 dereceye kadar varan dikleştirme ile güneş enerjisinden en iyi şekilde fayda elde edilebilir.
 
Güneş Enerji Sistemlerinin verimli kullanılabilmesi için uzman desteği önerilir. 


Detaylı Bilgi İçin
Bize Ulaşın.



IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.