Güneş Enerjisiyle Elektrikli Araba Şarj Edilir mi?

Güneş Enerjisiyle Elektrikli Araba Şarj Edilir mi?
İçten yanmaları motorların yerini elektrikli motorlar almaya başladı. Popüler araç markaları bile şimdiden elektrikli motora sahip araçlarını piyasaya sürmeye, üretimlerini bu yönde planlamaya başladı. Özellikle fosil yakıtlardaki fiyatların artması ile elektrikli motorlara yönelme çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşecek. Bu durumda seyir halindeki aracın zayıflamayan aküsünü doldurması için benzin istasyonları yerine artık şarj istasyonlarına çok daha fazla ihtiyaç var.

Bu ihtiyacın karşılanması için şimdiden bir planlama yapılıyor. Bu planlamada öne çıkan detaylardan biri de her otoparkta zorunlu olarak şarj istasyonuna da yer vermesidir. Restoran, spor alanları veya kamuya açık birçok alanda şarj istasyonlarına duyulan ihtiyaç gittikçe artacak. Çözümlerden biri de güneş paneli ile desteklenen şarj istasyonları.

Güneş paneli şarj istasyonu farkı nedir?

Güneş paneli destekli şarj istasyonu ile normal bir şarj istasyonu arasında önemli bir fark var. Diğerindeki elektrik şebekeye bağlı olarak gelirken, güneş paneli ile desteklenen istasyonda elektrik üretimi güneş sayesinde gerçekleşir. Dolayısıyla diğerine göre daha uygun maliyetlerden satılabilir veya kendi evinizin önüne kurduğunuz sistem ile kendi aracınızı bedavaya şarj etme imkanınız olur. Klasik şarj istasyonları, fosil yakıt tüketimi kısmen azaltacakken, güneş paneli şarj istasyonları ile fosil yakıtlar tarihe karışabilir.

Güneş enerjisiyle araç şarjı

Elektrikli araç şarj istasyonlarının geleceği

Hemen her ülkede şarj istasyonları kurulma aşamasında ve hızla sayıları artıyor. Bu şarj istasyonlarının güneş panelleri ile de desteklenmesi en doğru yaklaşım. Böylece güneşin en yoğun olduğu dönem veya saatlerde şebekeden bağımsız şekilde araçların şarj edilmesi sağlanabilir. Bu da, hem şarj maliyetini en aza indirir hem de şarj istasyonu işletmecisi açısından önemli bir tasarruf sağlar.

Ülkemizde şarj istasyonları sayısı 2023 itibariyle bugünkünden çok daha yaygın olması muhtemel. Halihazırda satışa sunulan elektrikli araçların trafiğe çıkması ile bu yönde talep hızlı bir şekilde artıyor. Sadece kamuya açık sahalarda değil, site gibi yaşam alanlarında da şarj istasyonlarına duyulan ihtiyaç artacak.

Elektrikli araçlara yönelik önemli teşviklerde gündemde. Nedeniyse küresel ısınmanın önemli bir nedeninin fosil yakıt tüketimi kaynaklı olmasıdır. Bunun diğer bir anlamı, çok kısa sürede elektrikli araç sayısı hızla artacak: Daha uygun maliyetlerle araç sahibi olunması, ayrıca da şarj maliyetlerinin bir depo doldurmaktan daha uygun olması gibi avantajlar, elektrikli araç sayısının hızla artmasını tetiklemeyici bir etken. Dolayısıyla şarj istasyonları, gelecek senelerde hayatımızın bir parçası olacak.

Elektrikli şarj istasyonları ile nasıl gelir elde edilir?

Elektrikli araç kullanımının yaygınlaşması ile içten yanmalı motor teknolojisinin de rafa kalkacağını söylememiz mümkün. Bu nedenle benzin istasyonlarının şarj istasyonlarına dönüşümü de hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekiyor. Şarj istasyonları da yeni bir gelir kapısının önünü açıyor. Üstelik benzin istasyonu gibi alanlardan çok daha kolay bir işletme prensibi olacak. Çünkü benzin gibi yakıt türlerini ithal etmek ve bunların depolanması gibi masraflar ve mevzuatın takibi maliyetlidir.

Şarj istasyonu içinse şebekeye ve aynı zamanda da güneş panellerine bağlı sistemin bir kez kurulması yeterlidir. Bundan sonrası her şey otomatik olarak gerçekleşir. Sadece belirli dönemlerde şarj istasyonunun bakımının yapılması yeterlidir. Ayrıca sistemin kontrolü için eleman tutmak da söz konusu değildir. Çünkü araç sahibi kendi aracını kendi şarj edecek. Dolayısıyla benzin istasyonlarındaki pompacılık mesleği de tarih olacak.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.