Güneş Enerjisinin Kullanım Alanları Nelerdir?

Güneş Enerjisinin Kullanım Alanları Nelerdir?
Güneş Enerjisinin Kullanım Alanları Nelerdir?
 
Güneş enerjisinden elektrik üretimi ve kullanımı her ne kadar avantajlı olsa da güneş enerjisi sistemlerine geçmeden önce bilmek gereken birçok nokta vardır. Günümüzde güneş enerjisi tüketici kesimde genellikle elektriğe ulaşım sağlanamayan alanlarda kullanılmaktadır. Bu alanlar meskenler, tarımsal sulama, ticarethaneler, askeriye ve deniz ulaşım araçları gibi her yerde karşımıza çıkmaktadır. Böyle yerlerde şebekeden bağımsız olarak rahatça hiçbir fatura ödemeden elektrik üretip kullanmak oldukça pratik bir çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır.
 
Şebekeden bağımsız sistemlerde en büyük problem enerji depolamasında yaşanmaktadır. Günümüzde enerji depolaması birçok batarya çeşidinde mümkün olsa da jel ve lityum-iyon bataryalar ile daha uzun ömürlü ve verimli sistemler tasarlanmaktadır. Lityum-iyon bataryalar jel bataryalara nazaran kullanım süresinde gözle görülür miktarda yüksek ömürlere sahiptir. Maliyet açısında da bir o kadar yüksek fiyatlara elde edilmesi ilk yatırım maliyetini yükselterek kullanıcıları jel batarya kullanımına yönlendiriyor. İlerleyen zamanlarda lityum-iyon batarya teknolojisinin gelişmesiyle birlikte bu batarya türünün kullanımının artması da beklenmektedir.
 
Güneş Paneli Kategorisi

Güneş enerjisi sistemlerini kullanmaya başlamadan önce dikkat edilmesi gereken bir diğer husus amortisman süresidir. Elektrik şebekesinin olduğu yerlerde ne kadar yüksek elektrik tüketimi varsa amortisman süresi de bir o kadar kısa olmaktadır. Güneş enerjisinden elektrik elde etmede karşımıza çıkan problemlerden bir tanesi de maalesef ki Güneş panellerin kapladığı alandır. Apartman dairelerinde güneş panellerinin kullanılacağı alan yani çatılar hem ortak kullanım alanı olduğu için bütün apartman sakinlerinden izin gerektirmesi hem de bütün bir binanın enerjisini karşılamada yetersiz kalınması nedeniyle ortak kullanımın olduğu yerlerde güneş enerjisinden elektrik kullanımı çok uygun değildir. Fakat yeni yapılacak binalarda mimari proje aşamasında değerlendirilmesi faydalıdır.
 
Güneş enerjisi teknolojisinde son zamanlarda gittikçe yaygınlaşan şebeke ile bağlantılı öz tüketim olarak adlandırılan sistemler de mevcuttur. Bu sistemler gündüz güneşin olduğu zamanlarda elektrik ihtiyacını kurulu güç kadar güneşten karşılayarak elektrik faturalarında tasarruflara imkân sağlamaktadır. Opsiyonel olarak bu sistemler bataryalar ile desteklenebilip gündüz üretilen elektriğin fazlasını depolayarak geceleri de güneşten üretilmiş olan elektrik enerjisi kullanılabilmektedir. Bu sistemlerin en büyük avantajı istenirse ilerleyen zamanlarda gerekli işlemler yapıldığı taktirde şebekeye satış imkanına olanak sağlamasıdır.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.