Güneş Enerjisi Nasıl Keşfedildi? İlk Panel Kim Tarafından Üretildi?

31-08-2022 18:19
Güneş Enerjisi Nasıl Keşfedildi? İlk Panel Kim Tarafından Üretildi?
Yenilenebilir enerji kaynakları arasındaki güneşten faydalanma son yüzyılda önemli bir noktaya ulaşsa da, bununla alakalı çalışmalar çok eski dönemlere kadar dayanır. İnsanlık tarihindeki bilgi birikimi, bugün geldiği nokta açısından oldukça şaşırtıcıdır. Bu bakımdan güneş enerjisinin keşif yolculuğunu sizler için derledik…
 
Güneş enerjisinin keşif yolculuğu…
Güneş enerjisinden yararlanmak üzere yapılan ilk çizim ve belki de buna ilk projelendirme de diyebiliriz, Sokrates’e ait. Yunan şehir devletlerindeki yapılanmanın en insan sağlığı açısından en iyi şekilde yapılması için Sokrates, evlerin güneş gören konumda inşa edilmesini ve güneşten en üst düzeyde faydalanmak için güneş vuran taraftaki cam sayısını arttırılması yönünde çizimler yapmıştır.
 

Güneş enerjisi ile ordulara karşı koymak

Belki de güneş enerjisinden en ilginç şekilde yararlanılan dönem Arşimet ile olmuştur. Matematikçi Arşimet, Roma ordularına karşı Sirakuza şehrinin korunmasını sağlayacak içbükey ayna düzeneği geliştirme yolunu seçmiştir. Bu aynalar, güneş enerjisini belirli bir noktada toplayıp Roma ordularının güçlü deniz donanmasına güçlü bir şekilde yansıtmış ve donanmanın önemli bir kısmının yakılmasında başarı sağlamıştır.
 
Güneş’in enerji olarak değer görmesini sağlayan en önemli aşamaysa Galileo tarafından geliştirilen merceklerle güneş üzerinde yapılan araştırmalar olmuştur. Bu araştırmalar neticesinde güneşin büyük bir enerji kaynağı olduğu ve bundan yararlanılması gerektiğine dair kurumsal bir fikir ortaya konulmuştur.
 

Güneş enerjisi ile çalışan su pompası geliştiriliyor

Yenilenebilir enerji kaynakları ile makine kullanımı ilk olarak 1700’lerde başarıldı denilebilir. Fransız Belidor, su pompalarının çalışması için güneş enerjisinden yararlandı ve bu konuda öncü oldu. Kendisini izleyen çağdaşı Mouchot, küçük de olsa güneş enerjisi ile çalışan buharlı makine yapmayı başarmıştır. Ayrıca Belidor tarafından yapılan su pompasını geliştirmeye dönük çalışmalara da imza atmıştır.
 
Bu gelişmelerden sonra güneş enerjisine dönük çalışmaların sayısındaki artış göze çarpıyor. Örneğin, ABD’de Shuman güneş enerjisi ile ısınan su ısıtıcısı yapıyor ki günümüzdeki güneş panelleri ile elde edilen sıcak suyun ilk modellemesini oluşturan bir buluştur. Bu çalışmalar, Birinci Dünya Savaşı’na kadar hız kazansa da savaşla birlikte biraz geri plana atılıyor.

 
1973 petrol krizi sonrası güneş enerjisi gündem oluyor

Dünya genelinde güneş enerjisinin ilk kez gündeme oturduğu dönem 1973’dür. Özellikle yaşanan petrol krizi sonrası alternatif enerji kaynaklarına yönelme fikri önem kazandı. Bu süreçte, sıcak su temini için güneş enerjisini çeken topaç kullanımları ön plana çıktı. Küresel ısınmada güneş enerjisinde yararlanma konusunu gündeme getiren bir diğer olay oluyor.
 
Endüstriyel anlamda güneş enerjisi üretimleri 1984’de ABD’de yapılıyor. Kurulan sistemle 354 MV güç elde ediliyor. Ardından da Ürdün’de güneş enerjisi ile çalışan iki adet kule kuruluyor. Özellikle 2000’den sonra bu yöndeki yatırımların çok daha hız kazandığını söylememiz gerekir. Bunda, güneş enerjisinden yararlanmayı kolaylaştıran ve ilk kez Edmond Becquerel tarafından geliştirilen fotovoltaik panellerin ön plana çıkmasının önemi büyük. Bu paneller sayesinde güneş enerjisinin elektrik enerjisine dönüşebileceği etkisinin öğrenilmesi ile hızlı bir şekilde güneş enerjisine dönüş başladı.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.