Güneş Enerjisi ile Elektrik Üretiminde İnverter Ne İşe Yarar?

Güneş Enerjisi ile Elektrik Üretiminde İnverter Ne İşe Yarar?

Doğada sınırsız kaynak olarak var olan Güneş enerjisini kullanmanın en iyi yolu panel sistemleri. Bu sistemlerin çalışmasını sağlayan ve verimli elektrik üretimi ile ısınma, soğutma veya diğer elektrikli gereçlerin yüzde yüz performansla çalıştıran sistemin bütünü solar sistemdir. Bu sistemin her elemanının ayrı bir görevi var ve her birinin önemi sistem içinde değerlidir.

Ancak temel olarak solar paneldeki veya aküdeki elektriği ev tipine dönüştüren ve cihazların kullanabileceği enerji şekline dönüştüren en önemli parçalardan biri invertör denilen, dönüştürücü sistemleridir. Bu sistemler, kullanım amacı ve alanına göre değişik modellere sahip olmakla birlikte her birinin temel ve nihai amacı solar panelden emilen enerjiyi tüketilebilir hale getirmek.

Bu bakımdan invertör denilen elamanın DC kaynaktan alınan enerjiyi işleyen ve belirli bir frekansa sahip AC gerilim elde etmek için solar panellerde kullanılan modüldür. Başka bir ifadeyle güneş panelinden çekilen gerilimin işlenerek 280 ila 380 volt arasında tüketilebilir elektrik kaynağına dönüştüren en önemli birleşenlerden biridir.

Bu birleşenlerden elde edilen faydayı maksimum düzeye çıkarmak için solar panelin yapılacağı alanın gereksinimine göre uygun invertör sistemlerine karar verilebilir. Tam sinüs veya modifiye sinüs gibi farklı modelleri bulunan elemanların her birinin neden kullanıldığını hakkında bilgiler yazımızda.

Tam Sinüs İnverter Nedir?

Doğrusal akımı elektrik akımına dönüştürmek için tercih edilen tam sinüs inverter modelleri en çok tercih edilen dönüştürücüler arasında. Özellikle güneş enerji sistemlerinin yanı sıra rüzgar tribünlerinden elde edilen enerjiler için de tercih edilen bir sistemdir. Farklı frekans ve gerilim değerlerine sahip tam sinüs dönüştürücünün frekans gibi değerlerini etkileyen nokta devredeki diğer elemanların özellikleridir. Ayrıca sistemden en az 220 V elektrik enerjisi üretimi elde edilmesi mümkün. Bu bakımdan en verimli sistemler arasında gösterilen bir dönüştürücü elemanıdır. Sistemin sağladığı avantajlardan biri de 60 Hz çalışma frekansı ile yüzde 90’lardan fazla verimlilik sağlama kapasitesidir.

Bu bakımdan tam sinüs dönüştürücü sistemi yüksek voltaj değerine sahip cihazların çalıştırılmasında bile verimlilik sağlar. 24 veya 48 volt olan bir akımı 220 veya daha farklı değer aralıklarında alternatif akım veya gerilimine dönüştürebilir. Bunun anlamı çamaşır makinesi, buzdolabı veya daha farklı ev aletlerini kolayca çalıştırabilir gerilimi sunmasıdır. 

Modifiye Sinüs İnverter Nedir?

Solar panel sistemlerinde tercih edilen bir diğer önemli dönüştürücü modifiye sinüs inverter sistemi. Bu sistemin en temel ve bariz farklarından biri off grid denilen şebeke dışı sistemlerde tercih edilen bir uygulama olması. Sistemin temel amacı solar paneldeki enerjinin alternatif akıma çevrilmesidir. Böylece ev veya karavan gibi uygulama alanı içerisindeki elektrikli cihazların ihtiyacı olan gerilimin tedarik edilmesini sağlar. Sistem, tam sinüs inverter modeline göre daha düşük verimlilik sunsa da kullanım alanına göre en doğru tercihlerden biri de olabilir. Bu bakımdan tam ve modifiye dönüştürücü sistemlerin neye göre tercih edildiği konusuna dikkat edilmesi gerekiyor.

Hangi İnverter Sistemini Tercih Etmelisin?

Tam sinüs ile modifiye sistem arasında birtakım farklar var. En verimli sistem tam sinüstür ancak bu sistemin Off Grid solar sisteminde, yani şebeke dışı sistemlerde tercih edilmesi mümkün değildir.

Dolayısıyla modifiye sistem, karavan, dağ evleri ve şebeke dışında kalan veya şebeke ile bağlantısı olmayan sistemler için kurgulamak en doğru ve en az maliyetli işlemdir. Ancak şebeke ile bağlantılı olan sistemler için tam sinüs inverter tercih edilmesi gerekir.

Ayrıca şebekeye elektrik verilip satışı düşünülmesi halinde de tam sinüs dönüştürücü elemanlar en doğru modüldür.

Detaylı Bilgi İçin Bize Ulaşın.

Telefon Numaralarımız:



Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.