GES Yatırımı Nedir?

GES Yatırımı Nedir?
Güneş enerjisi santrali (GES), doğalgaz ve kömür gibi enerji kaynaklarına alternatif oluşturmak için kurulan sistemdir. Giderek popülerleşmeye başlayan sistemin kullanımına yönelik teşvikler, GES yatırımlarını artırmaya etki eden bir uygulama. Bu uygulama sayesinde fosil yakıta olan bağlılığın azaltılması amaçlanıyor. Fosil yakıtların maliyetindeki yükselişler, kaynakların tükenmesi ve doğaya zarar vermesi gibi nedenler, GES yatırımlarını öne çıkaran diğer etkenler arasında.

Kimler GES yatırımı yapabilir?
Tüzel veya gerçek kişilerin GES yatırımı yapma imkanı vardır. Sanayi bölgelerindeki kurumlar, tarıma elverişsiz arazisini GES ile değerlendirmek isteyen gerçek kişiler, AVM, oteller, otopark işletmecileri veya elektrik abonesi olan herhangi bir kişinin GES yatırımı yapma hakkı bulunur.

Bu bakımından GES yatırımı ile ilgili bilmeniz gerekenler şöyle:
- Elektrik aboneliği olmayan kişilerin GES yatırımlarındaki temel problem lisanslamadır. Dolayısıyla bu kişilerin lisansız üretim tesisi kurma hakları söz konusu değildir. Diğer bir deyişle GES yatırımı yapmak isteyenlerin tüketim tesisi aboneliği olması gerekir.
- GES yatırımında gerekli altyapının olması halinde yenilenebilir kaynağa bağlı GES projesi oluşturulabilir.
- Tüketim tesislerinde kurulması planlanan GES merkezinin gücü 10 kW fazla olamaz.

GES yatırımın avantajları nelerdir?
GES kaynaklı elektriğin satışına yönelik devlet tarafından 10 senelik alım garantisi verilmektedir. Ayrıca yapılan yatırım 2-5 sene içerisinde kendisini amorti etmeye başlar.

Sistemin yatırımcısına sağladığı diğer avantajlar şöyle:
- Enerji kullanımından önemli ölçüde tasarruf imkanı sağlıyor.
- Üretilen fazla elektrikten kazanç elde edilmesine imkan tanıyor.
- Enerji tüketimin milli kaynaklardan yapılmasının yolunu açıyor.
- Güneş gibi doğal ve tükenmez bir kaynağın kullanımı fosil yakıt tüketimini olumlu etki ediyor.
- Doğanın ve çevrenin korunmasına imkan sağlıyor.

Özellikle fabrika gibi alanlarda enerjiye olan ihtiyacın daha fazla olması ve bu alanlarda enerji giderlerinin fazlalığı, alternatif kaynaklara olan yönelimi artırıyor. Bu bölgelerde kurulan GES santralleri ile üretilen elektriğin satışı önemli bir gelir kapısı haline geliyor.


GES Yatırımının Avantajları

GES projeleri için izin süreci nasıldır?

Bu süreci başlatabilmek için mevzuata uygun santral standartlarını çalıştırmanız gerekir. İlk olarak ise, kurmayı düşündüğünüz santralin gücünün 10 kW’den büyük veya küçük olup olmadığı. Bunu belirlemek için mühendislik hizmetlerini almanız gerekir. Ticari alanlar haricinde bireysel aboneler için kurulu gücün 10 kW kadar olması gerekir.

- Nereye başvuru yapmalısınız?
Santral kurulumu için gereken planlama ve bütçeyi ayarladıysanız, izin sürecini yaşadığınız yerdeki elektrik dağıtıcısına dilekçe ile başvurarak yapmalısınız.

Sürecin ilerleyişi…

İlk ay tamamen başvuru sürecinin değerlendirilmesine ayrılıyor. Dilekçe ile başvuru yaptıktan sonra arazi üzerine veya çatıya, sanayi veya bireysel abonelik gibi değişkenlere göre istenen evrakların toplanması ve kuruma ibrazı yapılıyor. Bu sürecin kısa sürmesi için talep edilen evrakların zamanında ve eksiksiz toplanmasında büyük önem var. Evrak yönünden değerlendirme aşamasında eksik belge nedeniyle sürecin iptal edilmesi söz konusu olabilir.

Önemli bir eşikse teknik, değerlendirme sürecidir. Özellikle bu aşamada arıza akım iletiminin aşılıp aşılmadığı yönünde bir değerlendirme söz konusudur. Bu hususta yapılan inceleme bazı trafo merkezlerinde yeterli görülmemekte. Burada herhangi bir pürüz olmazsa diğer aşmaya geçiş mümkün olur.

Teknik incelme sonrasında da çağrı mektubunuz çıkmış olur ve sonrasında elektrik tedarikçisi ile bağlantı anlaşması yapma süreci başlatılır. Bu anlaşma içinse projenizin tamamlanması şarttır. Bu noktada, proje hat şemasına, belediyeden veya OSB’den alınan GES Uygunluk Yazısı’na ve üniversite onaylı statik proje dosyalarını tamamlamalısınız.

Detaylı Bilgi İçin
Bize Ulaşın.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.