Güneşten Elektrik Üretimi için Getirilen Son Destekler

13-06-2022 14:06
Güneşten Elektrik Üretimi için Getirilen Son Destekler
Güneşten elektrik üretimine yönelik teşvikler halihazırda bu yönde yatırım yapacak kişiler için önemli teşviklerden oluşuyordu. Son düzenlemelerle birlikte mevcut mevzuat yatırımcıya daha fazla teşvik verecek şekilde yeniden yapılandırıldı. Böylece güneş enerjisi santrali yatırımları daha kolay bir yatırım modeli haline getirilirken, sağlanan vergi muafiyetleri ile de yatırımcıların daha fazla kazanması sağlanacak.

İşte son teşvik ve destekler…

1. Konutlar için yapılacak projelendirmelerde vergi muafiyetleri getirildi.
Halihazırda konutlarda kurulan güneş enerjisi santrallerinde vergi muafiyetleri söz konusuydu. Üretilen elektriğin fazlasının satışından elde edilen kazançlar gelir vergisinden muaftı. Ancak bu muafiyet, 10 kW gücü kadar sınırlıydı. Üstündeki üretim gücüne sahip yerlerdeki kazançlar gelir vergisine tabiydi. Bu sınır, 25 kW gücüne kadar çıkarıldı. Buna güneş santralinin kurulu olduğu yerdeki kontların kendi tükettikleri enerji de dahildir.

2. Kurulu gücün artırılmasına yönelik destek ve prosedüre getirilen iyileştirmeler.
Konut veya müstakil alana yapılması planlanan güneş enerjisi santrallerindeki kurulu gücün sınırı 10 kW kadardı. Bu gücün daha yukarıya çıkarılmış olması, tüketilen enerjiden sonra elde kalan elektriğin daha fazlasının şebekeye satılması anlamına geliyor. Ayrıca bu dilime getirilen gelir vergisi muafiyeti de kazancın katlanmasını sağlıyor. Devletin sağladığı 10 yıllık alım garantisi de güneş santrali yatırımını daha çekici hale getiren bir başka avantajdır. Sistemin kuruluşuna yönelik prosedüre getirilen kolaylıklarla da hızlı şekilde taleplerin karşılanması sağlanıyor.

3. Sanayi ve tarımsal abonelere sözleşme gücünün iki katı tesis kurma imkanı getirildi.
Sanayi ve tarımsal nitelikli abonelere sözleşme gücünün misli kadar güneş enerjisi santrali kurma hakkı tanınıyordu. Son düzenleme ile birlikte lisansız güneş enerjisi santrali kurmak isteyen söz konusu kişilerin abonelik güçlerinden iki katına kadar tesis kurma hakları olacak. Böylece bu alandaki kişilerin daha fazla doğal kaynaklı elektrik üretmelerinin önü açılarak, kazançlarının da katlanması sağlanacak.

4. GES yatırımları 4.bölge yatırımları kapsamına alındı.
Artık GES yatırımın hangi bölgede kurulduğunun pek bir önemli söz konusu değil. Böylece yatırımcılar, istedikleri yerlerde GES yatırımı için projelendirme yaparken, eşit bir şekilde devlet destek ve teşviklerinden yararlanacak. Yapılan düzenleme, GES’lerle ilgili yatırımların hepsini4.bölge yatırımları kapsamına alıyor.
Bunun sağladığı avantajlarsa şöyle:

- GES yatırımlarında KDV istisnası olacak,
- Gümrük vergisi muafiyetlerinden yararlanmak hakkı doğacak,
- Yatırım katkı oranları OSB dışındaki santraller için yüzde 30, OSB’de bulunan yatırımlar içinse yüzde 40 civarında kurumlar vergisi muafiyeti,
- Sigorta işveren prim destekleriyse OSB içerisinde 7 yıl, dışındaysa 6 yıl olarak sunulacak.

4.bölge yatırımcısı olmak için ne gerekiyor?
4.bölge yatırımcısı olup, teşviklerden yararlanmanın yolu GES yatırımcısı olmak. Ancak bu noktada kurulması gereken gücün en az 240 kW olması gerektiğinin bilinmesi lazımdır. Ayrıca güneş paneli sistemin dışarıdan ithal edilmesi halinde de teşviklerden yararlanmak mümkün değildir. Bu nedenle kurlu sistemin yerli malzeme ve mühendislik olmasına dikkat edilmesi gerekiyor.

OSB içerisinde veya dışarısındaki yatırımcıların GES ile elde edecekleri önemli teşvik ve avantajların yanı sıra, elektrik tüketiminde de önemli bir tasarruf sağlayacakları unutulmamalıdır. Ayrıca üretilen elektriğin fazlasının şebekeye satışı da ekstra bir finansman kaynağı elde edilmesini sağlayacak. Bu bakımdan son düzenlemelerle birlikte GES yatırımları, sanayiciler için de oldukça cazip bir yatırım modeli haline geldi.

Detaylı bilgi için iletişim sayfamız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.