Elektrikli Araçları Şarj Edebilmek İçin Kaç Adet Panele İhtiyacınız Var?

Elektrikli Araçları Şarj Edebilmek İçin Kaç Adet Panele İhtiyacınız Var?
Elektrikli araçların yaygınlaşması ile birlikte en önemli yatırım fırsatı veya tasarruf konusu haline dönüşen elektrikli araç şarj istasyonları son dönemde ön planda. Elektrikli araca sahip kişiler tarafından kendi yaşam alanlarına kurulacak istasyonlar ile araç şarj işlemleri hem daha hızlı hem de masrafsız olabilir. Özellikle ülkemizdeki yapılaşma modeli dikey olduğundan dolayı sitelerin otoparklarına veya açık alanlarına şarj istasyonlarının kurulması oldukça önemlidir. Böylece kamu alanındaki araç şarj istasyonlarına bağımlılık en aza iner.
 

Nerelere şarj istasyonları kurulabilir?

Sitelerin otopark alanları ile birlikte otellere, kafe önlerine, restoranlara ve hemen hemen tüm işyerlerinin uygun alanlarına şarj istasyonları kurmak mümkündür. Ayrıca benzinlikler de önemli bir alternatif alanlar arasında bulunuyor. Ayrıca yeni otopark yönetmeliği ile birlikte her otopark alanına elektrikli araçların yararlanabileceği istasyon kurulumları önemli bir hale geldi.
 
Değişen yönetmeliklerle birlikte ev veya site gibi toplu alanlarda da şarj istasyonları kurulması gerekiyor. Bu anlamda güneş enerjisiyle çalışan sistemlerin kurulumu çok daha ucuza araç şarjının kullanılması anlamına gelir. Aracınızın şarjını eviniz veya sitenizin konforunda şarj istasyonundan kullanma imkanınız var. Ancak kamusal alandaki şarj istasyonu için kullandığınız enerjinin masrafını da ödemeniz gerekir. Buna şarj istasyonu kirası gibi giderler de dahil olur. Dolayısıyla dışarıdaki şarj maiyeti artıkça evde şarj daha önemli bir hale gelecek.
 
Üstelik evinizde veya sitenizde gece elektrik tarifesi uygulanıyorsa daha ucuza şarj etme imkanınız olur. Bu durum şarj istasyonunun yeterli gelmediği anda şebeke elektriği ile aracınızı daha uygun fiyata şarj etmenizi mümkün kılar.
 

Ev tipi istasyon ile kaç saatte aracım şarj olur?

Önemli bir soru da şu: Kaç adet panele ihtiyacım var? Elektrikli aracınızı şarj etmeniz için ev tipinden farklı bir solar enerjiye ihtiyacınız yok. Ancak site gibi alanlar için elektrikli araç sayısı veya daire sayısı göz önüne alınarak bir planlama yapılabilir. Elektrikli bir araç ev tipi araç bataryaları ihtiyacını ile değişmektedir.
 
Bu noktada aracınızın gücü de şarj süresini etkileyen bir değişken. İstasyonların maliyetleri kurulu sisteme göre değişmektedir. 

 
Ev tipi solar güneş paneline sahibim ilave bir solar panele ihtiyacım var mı?

Hali hazırda ev tipi bir solar sisteme sahipseniz ve bu solar panellerden evdeki ihtiyacı karşılamak için yararlanıyorsanız, ekstra gücü ihtiyacınız olabilir. Ancak kurulu gücünüz yüksekse ve şebekeden de elektrik çekiyorsanız, bir kısım gücün elektrikli aracınızı şarj etmesi için kullanabilirsiniz. Şebeke bağlı olmayan ve sadece evdeki ihtiyaçlar karşılayabilen sisteminin ekstradan elektrikli aracı şarj etmesini beklemek uygun değildir. Bu nedenle sahip olduğunuz panel sistemi, gücü, kullanıma ilişkin verileriniz elektrikli aracınızı şarj edip edilmeyeceği konusundaki cevabı etkiler.
 

Neden evinizde veya sitenizde şarj istasyonuna ihtiyacınız var?

Elektrikli araç sayısının 2030’a kadar 2 milyonu aşması hesap ediliyor. Bu araçların şarj gereksinimlerinin karşılanması için şebeke dışı sistemlerin teşvik edilmesi oldukça önemlidir. Ayrıca elektrikli araçların menzilleri (araç kullanım km'si örneğin 400 kilometre) değişkenlik gösterip her noktada şarj istasyonu bulmak mümkün değildir. 
 
Evinizdeki veya sitenizdeki sistemler sayesinde dışarıya bağımlılığınız önemli ölçüde azalır ve dışarıdaki şarj istasyonlarındaki şarj maliyetlerinden kısmen kurtulursunuz.

Detaylı Bilgi İçin
Bize Ulaşın.



IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.